zondag 21 augustus 2016

GR 56 Tour de l'Ubaye (Alpes du Sud)

Gebied: Maritieme Alpen (Alpes-de-Haute-Provence) (Frankrijk)
Route: GR 56
Afstand: 80 km (volledige tour: 145 km)
Aantal wandeldagen: 5 (15 t.e.m. 20 augustus 2016) (volledige tour: 9 dagen)

De GR 56 Tour de l'Ubaye is één van de minder bekende wandelpaden in de Franse Alpen. In het standaardwerk Walking in the Alps (Kev Reynolds, 2005, 495 blz.) wordt de vallei van de Ubaye amper twee keer vermeld. We ontmoeten bijna geen andere wandelaars op deze GR, behalve dagwandelaars in de buurt van de refuges en aan het Lac du Lauzanier. Een aanrader dus voor wie houdt van eenzame hoogtes, maar toch graag de rood-witte streepjes volgt.



Zoals op het kaartje te zien is, gaat het pad in een grote cirkel om de stad Barcelonette (deze bevindt zich ten oosten van Gap en het Lac de Serre-Ponçon). Het standaard circuit van de Tour de l'Ubaye is volgens de TopoGids als volgt (9 dagen):

Etappes Van... naar... Tijd
1 Méolans - Laverq 5h25
2 Laverq - Col d'Allos 6h40
3 Col d'Allos - Col de la Cayolle 8h50
4 Col de la Cayolle - Bousiéyas 8h10
5 Bousiéyas - Larche 6h50
6 Larche - Fouillouse 5h45
7 Fouillouse - La Condamine 6h30
8 La Condamine - La Pare 6h00
9 La Pare - Méolans 5h05

Die etappe-indeling is gericht op overnachting in de refuges. Wij hebben de tour een beetje ingekort (5 dagen) en aangepast om te kunnen bivakkeren. De etappes van dag 1 en vooral dag 2 zijn daardoor iets langer geworden:

Etappes Van... naar... Tijd
1 Méolans - vallei van de Blanche de Laverq +/- 7h   
2 vallei van de Blanche de Laverq - Cabane du Talon +/- 9h
3 Cabane du Talon - vallei van de Moutière +/- 7h
4 vallei van de Moutière - vallei van de Salse Morène +/- 7h
5 vallei van de Salse Morène - Larche +/- 5h

Dit (zuidelijke) deel van de tour gaat grotendeels door het Parc National du Mercantour, één van de 7 nationale parken van Frankrijk. 


Dag 1: La Fresquière/Méolans - vallei van de Blanche de Laverq
15 augustus 2016

De GR 56 begint met een pittige klim vanuit Méolans (aan de rivier l'Ubaye) naar de Col de Séolane (2 273 m). Van hier dalen we af naar Laverq. Aan de abdijkerk van Laverq is een petanque-tornooi aan de gang. We besluiten om deze keer niet mee te doen, en volgen de rivier Blanche de Laverq stroomopwaarts. Vlak voor de klim naar Plan Bas bivakkeren we op de aire de pique-nique (voorbij de bareel, waar auto's niet toegelaten zijn).

vertrekpunt Méolans aan de l'Ubaye

afdaling van de Col de Séolane naar Laverq

langs de Blanche de Laverq



Dag 2: vallei van de Blanche de Laverq - Cabane du Talon
16 augustus 2016

Van de vallei klimmen we naar Plan Bas en verder naar de Tête de la Sestrière (2 572 m). Hierna volgt een lange afdaling over de bergkammen naar de Col d'Allos. Onderweg ontmoeten we enkele vrijwilligers ("bénévoles") van de Fédération Française de Randonnée Pédestre die bezig zijn met het schilderen van de bekende rood-witte strepen op de rotsen. Het drietal woont in Digne en is verantwoordelijk voor het onderhoud en de markering van dit deel van de GR 56. Ze vragen ons of het pad overal duidelijk is gemarkeerd en goed begaanbaar is. We antwoorden 2 maal "ja", bedanken hen voor hun schitterende vrijwilligerswerk en zetten de tocht verder.

op de Tête de la Sestrière (2 572 m) 

afdaling naar Col d'Allos

schilderwerken door de FFRandonnée

Rond 14u30 komen we aan de op Col d'Allos, waar we nog iets eten voor we verder wandelen. Voorbij de Col d'Allos kiezen we voor de "itinéraire directe" naar Bayasse (de hoge route door de vallei van de Bouchiers). Aan het begin van de vallei zien we een enorme kudde schapen, volgens herderin zijn het er (ongeveer) 1850. Hogerop zien we enorm veel vlinders en enkele berggeiten. Een slaapplaats vinden we op een plateau, even voor de Cabane du Talon (volgens de kaart is dit de Cabane du Cimet).

herderin van 1850 schapen

uitzicht over het dal met in de verte Allos




Dag 3: Cabane du Talon - vallei van de Moutière
17 augustus 2016

We wandelen langs de Cabane du Talon, waar een gezinnetje uit Parijs de nacht heeft doorgebracht. Door de vallei klimmen we naar de Petit Col du Talon (2 687 m), de hoogste col van deze tocht. Hierna dalen we af langs de Ravin de la Grande Cayolle tot aan Hôtel-Refuge de Bayasse.

Cabane du Talon


Petit Col du Talon (2 687 m)

In Bayasse kunnen we iets eten, waarna we verder wandelen door de vallei van de Moutière. Als het begint te regenen, zetten we onze tent op naast de Moutière.

na regen komt zonneschijn

Dag 4: vallei van de Moutière - vallei van de Salse Morène
18 augustus 2016

We starten de dag met de klim naar de Col de la Moutière (2 454 m). Onderweg zien we nog een oude bunker. Na de col zijn er nog enkele gemakkelijke cols (Col de Colombart, Col de l'Alpe, Col de la Colombière). Uiteindelijk komen we aan in de Gîte de Bousiéyas.

ancien blockhaus

Col de Colombart

afdaling naar Bousiéyas met zicht op de Col des Fourches

Na het eten (assiette montagnarde en clafoutis de myrtilles) krijgen we een lift naar de Col des Fourches van 4 jonge kerels (2 Fransen en 2 Zwitsers) die de Col de la Bonette afdalen met een longboard. Dat gaat als volgt:


Wijzelf genieten van de volle maan op een iets rustigere manier. In het keteldal (cirque) van de Salso Moreno vinden we een herdershutje waarnaast we onze tent opzetten.

verlaten kazerne op de Col des Fourches

cirque van de Salso Moreno

Dag 5: vallei van de Salse Morène - Larche
19 augustus 2016

De zon maakt ons wakker. Er volgt vandaag nog een steile klim naar de Pas de la Cavale (2 671 m).



Pas de la Cavale (2 671 m)

Dan volgt de lange afdaling naar Larche, langs het Lac du Lauzanier. Aan de rivier zien we nog de enkele marmotten en een kudde schapen.

Lac du Lauzanier




Larche

PRAKTISCHE INFO

Bereikbaarheid: wij reden met de wagen van Leuven naar Barcelonette (+/- 1000 km) via Grenoble en Gap. De péage is 46,40 EUR (heen, langs Bourg-en-Bresse) en 43,20 EUR (terug, langs Lyon). We parkeerden de wagen in Barcelonette, en namen de streekbus naar het vertrekpunt in Méolans. Bij aankomst in Larche konden we terugliften naar Barcelonette, maar er rijdt ook een streekbus (niet alle dagen).

Wandelgids/kaarten/bewegwijzering: TopoGids GR 5 / GR 56 Grande Traversée des Alpes et le Tour de l'Ubaye bevat kaarten 1:50.000. De kaart IGN TOP 75: 08 (Ubaye/Val d'Allos/Lac de Serre-Ponçon) geeft een goed overzicht op schaal 1:75.000. De bewegwijzering is prima (zie verslag).

Overnachten: bivakkeren is overal toegelaten, ook in het Parc National du Mercantour. Alternatief is overnachten in de refuges. Bij ons vertrek overnachtten wij op een camping in Méolans, na onze aankomst in een camping in Barcelonette.

Bevoorrading/drinken: er zijn geen winkels onderweg, tenzij je na de Col d'Allos de variant neemt en afdaalt naar Allos. Wij hadden een minimum-mondvoorraad in de rugzak voor 5 dagen. Deze vulden we aan door 3 keer te lunchen in de refuges. In de refuges kochten we ook 3 keer een extra lunchpakket ("pique-nique"). Er was voldoende water in de riviertjes onderweg, ook al waren we in "het droge seizoen".

zaterdag 7 mei 2016

RAVeL Tour de Hesbaye

Route: RAVeL Ligne 127 + RAVeL 1 (La Meuse à Vélo) + RAVeL 2 (Ligne 142)
Afstand: 140 km
Aantal dagen: 4 (4 t.e.m. 7 mei 2016)
GPX-track: Route You

"Waar de moeder de veilige haven is, is de vader het bootje dat uitvaart" stond er vorige week in De Standaard te lezen. Het is Hemelvaartweekend en prachtig weer: tijd dus voor een 4-daagse fietstocht door Waals Haspengouw ("Hesbaye" dus) met mijn zoon Felix (10 jaar). 

We vertrekken in Leuven met de trein naar Landen. Vandaar gaat het over de RAVeL Ligne 127 richting Huy. Van Huy fietsen we naar Namen over het fietspad langs de Maas. Van Namen rijden we via Jodoigne over de RAVeL Ligne 142 naar Hoegaarden en zo weer terug naar Leuven. We slapen elke avond in een andere Belgische provincie en onderweg passeren we een aantal "uitzonderlijke plekken in eigen land"!

Dag 1: Landen - Vinalmont (provincie Luik)
4 mei 2016
Overnachting: Le Bois de Champia

In Landen stappen we van de trein en zetten koers richting Huy via de RAVeL (Ligne 127). Dit fiets- en wandelpad volgt de spoorbedding van de oude spoorlijn tussen Landen en Huy. Aan het begin van deze eeuw werd de spoorlijn afgebroken. Onder de nieuwe asfaltlaag werd eerst een hoogspanningslijn aangelegd. Deze voorziet de HST tussen Leuven en Luik van stroom. Zo'n ondergrondse kabel is een goed alternatief voor de hoogspanningsmasten die vaak een storend element in het landschap vormen.  


Aan het station van Braives houden we even halt. Er is juist een gezellig marktje aan de gang, waar blijkbaar veel lokale bewoners naar toe komen.

station van Braives


In Fumal houden we halt om wat te eten. Daarna gaat de tocht verder richting Moha. Hier eindigt Ligne 127 en ook het vlakke gedeelte van onze eerste etappe. We klimmen naar Vinalmont en beëindigen onze eerste dag in het "Bois de Champia", waar we heerlijk in slaap vallen in de gelijknamige B&B.


Dag 2: Vinalmont - Namen (provincie Namen)
5 mei 2016
Overnachting: Hotel Les Tanneurs

Onze tweede dag begint met een afdaling naar Huy. Na een korte pauze op de Grand Place zetten we koers in westelijke richting door de vallei van de Maas.


Onderweg verlaten we even de RAVeL voor een kleine excursie naar Thon, een van de "Plus Beaux Villages de Wallonnie". Het is een zware klim, maar de beloning volgt later met een lange afdaling naar de Maasvallei. Op de linkeroever van de Maas zien we de majestueuze "Moulins de Beez". Deze oude graanmolens werden gerenoveerd door de Waalse regering en huisvesten nu de "Archives de Wallonie" en een auditorium.

Les Moulins de Beez

Even later komen we aan in Namen, de hoofdstad van Wallonië. We bezoeken eerst de Sint-Aubankathedraal. Deze 18de eeuwse koepelkerk werd ontworpen door een Italiaanse architect, Pisoni. Het is een magnifiek bouwwerk, wat ons even het gevoel geeft dat we in Rome rondwandelen.

Cathédral Saint-Aubain

Het hoogtepunt van onze korte stop in Namen is natuurlijk de Citadel. Het kunstwerk "Searching For Utopia" van de Antwerpse kunstenaar Jan Fabre schittert hier als permanente wachter over de samenvloeiing van de Samber en de Maas. In 2015 was het onderdeel van de tentoonstelling "Facing Time Rops/Fabre". Na de tentoonstelling werd het voor 450.000 EUR aangekocht door de toeristische dienst van de provincie Namen, deels gefinancierd met giften van particulieren en bedrijven.

La Tortue (Jan Fabre) op de Citadel van Namen

Dag 3: Namen - Jodoigne (provincie Waals-Brabant)
6 mei 2016
Overnachting: Le Mas de Genneville

's Morgens vroeg vertrekken we noordwaarts via de RAVeL Ligne 142. Dit fietspad volgt de oude spoorlijn van Namen naar Tienen en is sinds het begin van deze eeuw een onderdeel van de RAVeL 2 (van Mariembourg (Couvin) tot Hoegaarden). Voorbij Eghezée kruisen we de zgn. "Via Belgica". Dit is de oude Romeinse heirbaan tussen Keulen en Boulogne-sur-Mer. Langs deze heirbaan zien we ook een Gallo-Romeinse grafheuvel, de tumulus van Hottomont.

Via Belgica en tumulus van Hottomont

De "Via Belgica" is trouwens ook de grens tussen de provincie Namen en de provincie Waals-Brabant. We houden halt aan het station van Ramillies, het oudste station van de provincie Waals-Brabant. Het station is gerenoveerd en huisvest nu een supermarkt, waardoor we hier kunnen genieten van een lekker ijsje.

station van Ramillies

Hierna verlaten we even de RAVeL voor een kleine excursie naar de Abdij van La Ramée. Deze cisterciënzerabdij werd opgericht in de 13de eeuw als abdij voor slotzusters. In 1796 werden de kloosterordes door het Franse bestuur afgeschaft, en werd de abdij verkocht. Op dit moment is de abdij eigendom van de NV Immobilière La Ramée, die de abdij heeft gerenoveerd en deze verhuurt voor grote recepties.

Het meest opvallende gebouw van de abdij is de 18de eeuwse monumentale schuur. Deze weerspiegelt de omvang van het landbouwbedrijf dat de kloosterlingen hadden uitgebouwd. Het beeld van deze schuur komt u misschien bekend voor. Het prijkt op een van de toeristische panelen langs de E411 (Brussel-Aarlen) met de volgende tekst van Julos Beaucarne: "Le pays où les granges sont des navires" ("Het land waar de schuren schepen zijn").

schuur van de Abdij van La Ramée



Na onze excursie langs La Ramée rijden we naar Jodoigne, waar we heerlijk overnachten in de B&B van Chantal en Hans.

Le Mas de Genneville

Dag 3: Jodoigne - Leuven
7 mei 2016

Na een stevig ontbijt rest ons nog maar 1 ding: naar huis fietsen! 


Onderweg houden we nog even halt in Hoegaarden. De Sint-Gorgoniuskerk is een van de "uitzonderlijke plekken in België", omdat het de enige kerk in rococostijl is in ons land! Ze werd gebouwd in de 18de eeuw door de Hoegaardse brouwers. De toren is volledig opgetrokken in Gobertangesteen, uit de steengroeve van Mélin. De kerk is meestal gesloten, maar is vandaag open voor de repetitie van de vormselviering, waardoor we ook kunnen genieten van het indrukwekkende interieur.

Sint-Gorgoniuskerk (Hoegaarden)



naar huis...